-Kan spå hvor kystflåten kan fiske takket være romteknologi 

Jakob Brattli Sørensen i Eagle AI.

Space Inkubator og ESA BIC har vært avgjørende for å få rett finansiering, nettverk og kunder på plass, sier Jakob Brattli Sørensen i Eagle AI. 

Bedrifter i Lofoten og Vesterålen kan tjene penger på romindustrien – uten å vite det selv. Nå ønsker staten Norge å rekruttere flere bedrifter i Lofoten og Vesterålen til å utforske mulighetene, gjennom et gratis innovasjonsløp. 

Det er ikke lenge siden ISAR Aerospace testet sin første bærerakett fra Andøya Spaceport, og med det er Norge godt i gang med sin kommersielle romindustri. Målet er å bygge et økosystem rundt romteknologi, på samme måte som rundt havbruk. 

Space Inkubator er statens "fasttrack"-program for norske selskaper som ønsker å utvikle seg innen romindustrien. Programmet hjelper bedrifter med å etablere seg, utvikle nye løsninger eller omstille seg for fremtidens marked. Mange er kanskje ikke klar over at deres bedrifter kan være en del av denne verdikjeden, og det er nettopp dette Space Inkubator ønsker å gjøre noe med, sier næringshageleder Erling Bøhn Hilstad. 

Spår hvor fisken er med satellittdata og kunstig intelligens 

En av bedriftene som har blitt en del av Space Inkubator, er Bodøbedriften Eagle AI. Gründerne Jakob Brattli Sørensen og Dominik Thamm har utviklet et verktøy som bruker satellittdata, maskinlæring og kunstig intelligens for å vise fiskere hvor fisken befinner seg. Løsningen ble testet under skreifisket i 2024 – og resultatene var svært lovende. Eagle AI ble den første nordnorske bedriften som ble tatt opp i ESA BIC-programmet, og har også fått støtte fra Innovasjon Norge, Arctic Ignite og High North Young Entrepreneur. 

Vi så tidlig at satellitteknologi kunne brukes på langt flere områder enn bare tradisjonell romfart. Teknologien vår kan redusere tiden på havet, senke drivstofforbruket og øke lønnsomheten for fiskere. Space Inkubator og ESA BIC har vært avgjørende for å få rett finansiering, nettverk og kunder på plass, sier Jakob Brattli Sørensen i Eagle AI. 

Stort mangfold av muligheter for bedrifter 

Romteknologi er ikke lenger bare for rakettforskere. Space Inkubator jobber med å finne ut hvordan norske bedrifter kan bruke satellittdata og romteknologi på nye, kreative måter for å bli mer konkurransedyktige. Flere bedrifter utvikler 3D-teknologi for å lage reservedeler og spesialprodukter raskere og billigere. Andre bruker satellittdata til å optimalisere transport, og gjøre den mer effektiv og miljøvennlig. 

Flere bedrifter benytter satellittbilder for å få nøyaktig informasjon om jordens ressurser, klima og miljø, for eksempel ved å overvåke avskoging, isbreer og jordskjelv. Noen benytter også teknologien til å overvåke havområder, oppdage isfjell og undersøke havbunnen, noe som er spesielt viktig for fiskeri- og havbruksnæringen. 

– Norge har verken tid eller råd til å miste gode ideer og løsninger. Derfor tilbyr vi et helt risikofritt innovasjonsløp hvor vi gir bedriftene 20 timer gratis rådgivning, testing og vurdering. Dette kan enkelt kombineres med vanlig drift. Det krever ikke mye tid, men det krever fokus og drivkraft for å gripe muligheten, sier Simona Bitianu, rådgiver i Space Inkubator. 

Romindustrien vokser raskt 

Ifølge Euroconsult forventes det globale rommarkedet å vokse fra 464 milliarder dollar i 2023 til over 737 milliarder dollar innen 2033. For Norge, som allerede har sterke miljøer innen satellittbasert overvåkning, kommunikasjon og rakettoppskyting, er dette både en mulighet og en nødvendighet. 

– Space Inkubator handler om å koble norske ideer og kompetanse til et marked i eksplosiv vekst. Dette er en sjanse vi ikke har råd til å la gå fra oss, sier prosjektledelsen. 

FAKTA: 

  • Space Inkubator er en nasjonal satsing for å få flere norske bedrifter inn i romindustrien. 

  • Programmet er åpent for etablerte selskaper og gründere med løsninger som kan bruke eller utvikle romteknologi. 

  • Inkubatoren tilbyr innovasjonsløp, markedstilgang, nettverk og støtte til finansiering. 

  • SIVA står bak satsningen, og SIVA-partnerne Inkubator Salten og Egga Utvikling i Lofoten og Vesterålen driver det. 

Lyst å vite mer om Space Inkubator?

Aleksander Løkken

Prosjektleder

E-post: aleksander@egga.no

Mobil: 920 76 725

Forrige
Forrige

Fra minus til moment: Norlense posisjonerer seg som global beredskapsaktør fra Fiskebøl

Neste
Neste

Nordland fylkeskommune satser på Startopp Nordland